Ғалымдар ішек обырын туғызатын өнімдерді атады
Алматы. 18 сәуір. 7kun.kz – Күн сайын қызыл (сиыр еті, шошқа еті, қой еті) және өңделген етті тұтыну ішек обырымен аурудың ықтималдығын аз мөлшерде арттыра алады, деп мәлімдеді Оксфорд университетінің зерттеушілері. Ғылыми жұмыс нәтижелері International Journal of Epidemiology журналында жарияланды.
Зерттеу алты жыл бойы жүргізілді. Бұл үшін сарапшылар 500 мың пациенттің деректерін жинады. Осылайша, ғылыми жұмыс басталған кезде 40-69 жас аралығындағы адамдардың арасында ішек обырының 2 609 жағдайы тіркелді.
Нәтижесінде зерттеушілер онкологиялық аурудың даму қаупі 76 грамм қызыл және қайта өңделген етті жеген адамдардың 21 грамм және одан аз жейтіндерге қарағанда 20%-ға жоғары болғанын анықтады.
Источник: 7kun.kz
Подписывайтесь на наш Telegram-канал. Будьте в курсе всех событий!
Мы работаем для Вас!
Тағы да оқыңыздар:
-
13:04, 8 қараша 2023
«Қазақстанды монеталар арқылы зертте!» атты көрме өтуде
-
20:55, 2 қараша 2023
Бюджет жобасын «даму бюджеті» емес, «қолдау бюджеті» деп атауға болады — Руслан Берденов
-
20:36, 2 қараша 2023
Қазақ ұлттық педагогикалық университетінің 95 жылдығына арналған гала-концерт өтті
-
20:30, 1 қараша 2023
«Bereke Bank» АҚ Директорлар кеңесінің төрағасы өзгерді
-
12:18, 31 қазан 2023
Абай атындағы Қазақ ұлттық педагогикалық университетіне 95 жыл